Новини

12.10.2022

Юбилейната Логистична конференция очерта тенденциите и прогнозира бъдещето на индустрията

Над 250 души взеха участие в логистичното събитие на годината – десетата юбилейна Логистична Бизнес Конференция.

„Сега, тук, днес, имаме шанса да направим нещо, което да допринесе за по-добро бъдеще“, каза Снежина Баджева, издател БТП (Българска Транспортна Преса) и главен редактор на списание Логистика, при откриването на форума.

Конференцията премина в делово настроение и висок дух и лекторите задържаха интереса на участниците дори и в късния следобяд.

Снежина Баджева даде думата първо на Христо Христов, създател на DISCORDIA, който изнесе запомняща се лекция, озаглавена „30 години… и последните 10. В какво се провалихме?“ Мениджърът направи ретроспекция на случващото се през последните години в световната икономика. „Като изключим човешката драма, ковид беше най-доброто нещо, което можеше да се случи в цялата транспортно-логистична индустрия в целия свят. Светът „разбра“, че има транспортно-логистична индустрия и че не може да се развива пълноценно без нея. Светът разбра, че каквито и планове да прави за в бъдеще, той трябва да ги оразмерява съобразно възможностите на тази индустрия.“, посочи Христов.

Той отбеляза, че първите 4 логистични компании в света са европейски, най-големите морски превозвачи също са базирани в Европа. „Европа се представи учудващо добре“, каза той, но в контраст на това е развитието на индустрията в нашата страна. Тезата на Христо Христов е, че младите хора не възприемат транспортната индустрия като атрактивна и не виждат перспективи за развитието си в нея. „Трябва да разберем, че, ако ние не привлечем млади, образовани хора с висок потенциал, за тази индустрия няма да има бъдеще. Когато има таланти – конкурентоспособността се повишава, което дава възможност услугата да бъде изнесена и към други страни в ЕС“, убеден е Христо Христов.

Форумът продължи с дискусия между Андрей Новаков, евродепутат, Николай Божилов, председател на Управителния съвет на Юнимастърс, Румен Иванов, изпълнителен директор на DHL Express България, Веселин Стоянов, управител на Транспрес, Ангел Димитров, ръководител направление Зарядна инфраструктура за електромобили в АББ България, Цветанка Фратева, изпълнителен директор на Green Point Logistics и Иван Зънзов, директор продажби на товарни автомобили Volvo във Волво Груп България. Разговорът модерира Снежина Баджева. Участниците дискутираха пътя на устойчивото развитие, който ЕС е начертал и каква е готовността за действие.

През последните 2 години настъпи промяна в целите, които държавите-членки си бяха поставили до 2030 г., заяви евродепутатът Новаков. „Аз гласувах против забраната на двигатели с вътрешно горене до 2035 г. Не защото отричам, че бъдещето принадлежи на електрическите автомобили, а защото вярвам в пазара. Към момента електрическите камиони струват 4-5 пъти повече от конвенционалните. Вярвам, че когато пазарът предложи решение, което е достатъчно изгодно, компаниите сами ще го изберат и без някой да ги принуждава да го направят “, посочи той.

Николай Божилов коментира, че всички вериги на доставки се прекрояват около две геополитическите линии – свободния свят срещу тоталитарните държави. Терминът „Friend shoring“ бе използван за първи път през април месец тази година, припомни създателят на Юнимастърс, като посочи, че в бъдеще решенията за веригите на доставки ще се взимат не на база най-евтини индустрия и локация, а в зависимост от това на коя „страна“ стоят съответните партньори.

Румен Иванов, изпълнителен директор на DHL Express България, говори за поколенческия тренд на милиениумите, чийто представители бяха един от основните двигатели на електронната търговия. „Те формираха клиентското преживяване и очакванията за него. Днес пазарните проучвания показват, че над 60% от хората, които взимат управленски решения и управляват компании от най-различни индустрии, са именно на поколението на милениумите. Затова на сцената излиза следващия мегатренд, както много маркетолози го определят, а именно B2B електронната търговия“, заяви Иванов.

Втората част на дискусионния панел бе посветена на Зелената логистика, коментирана бе темата за електромобилността като цел и революция. Иван Зънзов от Волво Груп България обясни как според Volvo Trucks ще се случи преходът към електронна мобилност. „Вярваме, че преходът ще стане бързо, но залогът е изключително голям“, коментира той.

А по думите на Веселин Стоянов, управител на Транспрес, най-голямата промяна ще се усети първо в градската логистика. „Ще стигнем до по-устойчив модел, в който ще усетим тишината и чистия въздух“, каза той. Два са основните фактора според Стоянов, от които зависи това да се случи – регулации и предприемчивост.

Цветанка Фратева от Green Point Logistics потвърди, че наистина доставките до последната миля са най-скъпите. В момента те са и най-замърсяващи околната среда и най-концентрирани в градската мрежа. „С нашата услуга поемаме по естествения път на доставка в последната точка на веригата“, посочи още тя.

Ангел Димитров от АББ България (компания с 80% пазарен дял при DC зарядни станции в страната) подчерта, че основното предизвикателство в момента са нормативните уредби. В София например времето за издаване на разрешително за създаването на инфраструктура за зарядна станция отнема между 8 месеца и една година и половина. В същото време все повече производства се фокусират и върху добива на фотоволтаична енергия, която може да бъде оползотворена при добро партньорство между компаниите.

Вторият панел на логистичната конференция обедини лекции по темата „Пренареждане – ръст, риск и решителни ходове във веригите на доставки. Янислав Тотев, управител на ДСВ Роуд в България, описа в своята лекция свят, в който има предизвикателства, приключения и много нови възможности за логистиката. Янка Нушева, мениджър реклама във Frotcom България, презентира решения, чрез които може се оптимизират процесите, намалят разходите, увеличи продуктивността на транспортните компании.

Темата за жените в транспорта, която е изключително актуална в световен мащаб, бе представена за първи път на нашата сцена от Велислава Иванова – мениджър Логистика в Транспрес. А психологът Ани Владимирова помогна на аудиторията да разбере по-добре суперсилите на жените и мъжете и как се комбинират те. Как с помощта на данни и анализи можете ефективно да управлявате риска по веригата? Какво означава да познавате Вашите бизнес партньори? По тези и други въпроси говори Мая Николова – мениджър Бизнес развитие в АЙКАП КРИФ.

Следобед конференцията продължи с панела „Next Generation Logistics: Бързи и свързани в глобалния свят“. В него участваха представители на компании, които бързо улавят новите тенденции и ги превръщат в работещи решения. Не е тайна, че логистичните пазари имат навика бързо да се променят. Лекторите в този панел представиха какви трансформации се извършват в момента, как се изграждат бизнес модели от ново поколение, как си партнират фирмите, за да надникнат в бъдещето. Мая Георгиева от DHL Express България представи новите тенденции в практиката B2B e-commerce.

В панела участваха Кристиян Кайнаров, директор Верига за доставки в Орбико и Мирослав Кременаров – мениджър Дигитална трансформация.Те представиха новия логистичен център на Орбико. В тази част от конференцията бе дискутиран отново и въпросът и за Зелената сделка. Презентация за нейния ефект и как точно ще се прилагат на практика някои от директивите представи Михаил Калъпчиев – мениджър Косвени данъци на EY Bulgaria. Лектор в панела Next Generation Logistics бе и Даниела Бойчева – директор Бизнес развитие на СиТиПи Инвест ЕООД. Тя запозна участниците в залата с новите бизнес проекти на компанията и сложи говори за умението на CTP България да твори паркове. Лекторският тандем Тодор Кънчев, продуктов мениджър във ФТС България и Силвия Илиева, оперативен директор на NTZ, показаха на практика как двете компании са „бързи и свързани”. Лекторите представиха на аудиторията как NTZ развива интелигентните логистични решения заедно с ФТС.

Последният панел „Refresh: Интелигентни технологии и автоматизация на процесите” също бе от изключителна полза за професионалистите в залата. В него участваха интересни лектори, които представиха своите смели решения. От SAP гостува Грегор Лонкар, който обясни в своята презентация как веригата на доставки да се направи гъвкава и устойчива, и по-конкретно как се свързват технологии, верига на доставки, операции и обслужване.

Главният инженер по продажбите в Zebra Technologies, Неша Видоевич, поднесе атрактивна презентация и посочи своите прогнози каква ще бъде логистиката утре. А търговският директор на Intelligent Systems Делян Капитанов акцентира върху това къде започва и къде свършва управлението на веригата на доставки в ERP системите. В края на панела се проведе дискусия между трима лектори – Георги Бояджиев от Scalefocus, Върбин Дичев от LogOS и Владимир Спасов от Юроспийд. Темата, която представи екипът от лектори, бе озаглавена „Когато смелите IT решения срещнат смели предприемачи“.

Традиционно в края на форума за десета поредна година бе разиграна и томбола със страхотни награди. Куфар SAMSONITE получи Таньо Танев от German Transport. Антон Ананян от Frotcom и Светослава Михайлова от Gopet Trans спечелиха кафе машини. Станислв Славев от Greenpoint се сдоби с нов телефон, а Павлина Ражанкова от Transpera спечели преносим компютър.

Форумът предостави и експо зона на водещи компании, свързани с логистичния бранш. На щандове пред конферентната зала, български и чуждестранни фирми представиха най-новите си продукти и услуги.

Сред тях бяха Логистичния Парк East Ring, DB Schenker и TNT България/FedEx, Frotcom България, Volvo, Green Point. Интересни решения за склада и офиса имаше в зоните на Konica Minolta, Ивко Индъстри, Хьорман България, Баркод Системи България и BEPCO. От света на софтуера бяха представени Логисофт, ФТС България, Scalefocus и Интелигентни Системи. В експо зоната може да видите и други интересни фирми, като застрахователната агенция Lutz Assekuranz и транспортната борса TIMOCOM.

Златен спонсор на конференцията бе водещата логистична компания DISCORDIA, която тази година отбелязва 30 години от основаването си.

Генерален спонсор на форума бе Frotcom, специалистът по интелигентни телематични решения.

Зелен спонсор на събитието бе Волво Груп България.

Специален партньор на форума бе SAP – с глобална мрежа от клиенти, партньори, консултанти и идейни лидери.

Наградите за юбилейната конференция бяха осигурени от ДСВ Роуд (подразделение на DSV A/S в България) и А.Т.Г. ЛАЙФСТАИЛ, официален оторизиран представител за България на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE.

Очаквайте подробности в брой 9 на списание ЛОГИСТИКА – печатно, както и дигитално издание на www.transport-press.bg.

4.10.2022

Теми за смелчаци на Логистичната Бизнес Конференция

Дойде най-хубавото време за нас, организаторите на Логистичната Бизнес Конференция – дните, в които програмата е подредена по часове и минути, лекторите трескаво доработват презентациите си, а ние с предстартово вълнение доработваме последните детайли, за да ви посрещнем на 11 октомври (вторник) в София Ивент Център.

В нея има визия, риск, сътрудничество, електромобилност, дигитално ускорение, приключения, творчество, революция… И всичко това е посветено на Веригата на доставки, която продължава да изживява сериозни промени и търси как по-добре да улови всяка възможност на пазарната трансформация.

Постигнахме и своеобразен рекорд – в отбора на лекторите включихме 7 дами и дори ще има презентация, в която ще се говори за ролята на жените в транспортно-логистичния бранш.

А ако някой заподозре, че в заглавието на тази новина има приятелско предизвикателство, ще познае. Темата Веригата на доставки: Смелите решения предполага и присъствие на смелчаци в залата, нали? Само за миг си припомнете какво се случи във вашата фирма в последните три години. Стрес, динамика, скоростна промяна на ситуацията около вас и за вас, решителни ходове на вашите лидери. Не трябваше да спирате, трябваше да променяте в движение. Защото времето даде на транспорта и логистиката голям шанс и смелчаците го уловиха. А смелите увеличават своя потенциал, когато чуят как, накъде и с кого вървят другите от бранша. Елате и чуйте!

И като споменахме времето, да напомним, че текат последните дни за онлайн регистрацията за престижния форум.

Регистрирахте ли се? Чудесно! По традиция голяма част от хората ще дойдат на конференцията за втори, трети или четвърти път. Имаме и верни участници, които не пропускат събитието, защото им дава възможност не само да си запишат и използват най-важните изводи от чутото, но и за кратко време да се срещнат с много лидери от света на логистиката, с колеги, приятели и съмишленици. Те знаят, че ние, организаторите от Българска Транспортна Преса, осигуряваме творческа обстановка във и извън залата, където има богата експо зона. Тази година в почивките ще има още една изненада – специално ароматното кафе Spetema BIO от майсторски смесени сортове 100% био Арабика, предоставено от златния спонсор на събитието ДИСКОРДИА.

И да не забравим наградите – в тази 10-а юбилейна за нас година на финала на форума ще раздадем не 2, не 3, а 5 страхотни награди за хората от залата.

Златен спонсор на Логистичната Бизнес Конференция е водещата логистична компания ДИСКОРДИА, която тази година отбелязва 30 години от основаването си.

Генерален спонсор на форума е FROTCOM, специалистът по интелигентни телематични решения.

Зелен спонсор на събитието е един от най-големите производители на камиони VOLVO TRUCKS.

Специален партньор на форума е SAP – с глобална мрежа от клиенти, партньори, консултанти и идейни лидери.

Наградите за юбилейната конференция са осигурени от ДСВ Роуд (подразделение на DSV A/S в България) и А.Т.Г. ЛАЙФСТАИЛ, официален оторизиран представител за България на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE.

30.9.2022

Актуални теми, интересни дискусии и полезни срещи с ароматно био кафе, предоставено от Discordia

10, 9, 8,… - дните до юбилейната 10-та Логистична Бизнес Конференция вече се броят на пръстите на ръцете.

Стрелките на часовника се въртят все по-бързо. Ако още не сте се регистрирали, побързайте – направете го СЕГА!

Елате на 11 октомври в София Ивент Център на Логистичното събитие на годината и се срещнете с едни от най-добрите в бранша. С тях ще отправите поглед към бъдещия свят на логистиката, ще се опитате да разсечете гордиевите възли във веригите на доставки и ще надникнете в иновативните технологии, с които ще работите в утрешния ви ден.

Подготвили сме ви страхотни изненади – много интересни теми, лектори с висок ценз и широки познания, демонстрации на иновативни решения и не на последно място – възможност за лични срещи на кафе с едни от големите специалисти в логистичния бранш.

А кафето определено е специално. Всички гости на събитието ще могат да се ободрят с изключително ароматното кафе Spetema BIO от майсторски смесени сортове 100% био Арабика, предоставено от златния спонсор на събитието DISCORDIA. Това не е случайно – DISCORDIA e зелена компания, която ръководи своя бизнес с грижа към природа и работи активно в посока намаляване на вредните емисии.

Сега е момента да се запишете. Направете го ТУК и СЕГА.

Ако запишете освен себе си и други колеги от фирмата, имате 10% допълнителна отстъпка за всеки следващ участник.

Златен спонсор на Логистичната Бизнес Конференция е водещата логистична компания ДИСКОРДИА, която тази година отбелязва 30 години от основаването си.

Генерален спонсор на форума е FROTCOM, специалистът по интелигентни телематични решения.

Зелен спонсор на събитието е един от най-големите производители на камиони VOLVO TRUCKS.„

Специален партньор на форума е SAP – с глобална мрежа от клиенти, партньори, консултанти и идейни лидери.

Наградите за юбилейната конференция са осигурени от ДСВ Роуд (подразделение на DSV A/S в България) и А.Т.Г. ЛАЙФСТАИЛ, официален оторизиран представител за България на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE.

26.9.2022

25-има лектори на Логистичната Бизнес Конференция

Голямата динамика, която преживява Веригата на доставки, води до бърза трансформация не само в процесите, но и в комуникациите и мисленето на логистиците.

Остават само 2 седмици до Логистичното събитие на годината!

След стреса през 2020 г. Веригата на доставки се изправи като победител, през нея преминаха големи потоци пари и се заговори за нов тип сътрудничество между отделните й звена. Oh My: Supply Chains Have Become Sexy! – възкликна в края на 2021 г. един анализатор. И за да не смути аудиторията, обясни откъде идва нейният чар. Според него хората, които управляват и развиват Веригата на доставки, се чувстват развълнувани и щастливи от интересните задачи, които времето им е задало.

Да, големи вълнения преживява логистичният бранш, защото много изненадващи фактори се струпаха наведнъж – пандемия, война в Европа, прекъсвания на доставки по море и въздух, задържани контейнери в пристанищата, недостиг на стоки и превози, енергийна криза, липса на шофьори и складови работници. И всички – от производителя на стоката до крайния получател на пратки – вече знаят колко голяма е ролята на логистиката в живота на хората. За да не загубят потребители, търговците, дистрибуторите и логистиците градят нов тип сътрудничество.

Затова през 2022-а много актуални са въпросите: Какви интересни задачи решават днес логистиците? Какви нови връзки и промени ще видим в световната икономика? Как ще изглежда Веригата на доставки в бъдещето?

Отговорите ще дадат 25-има лектори на 11 октомври 2022 г. в София Ивент Център.

Ще можете да чуете и да се срещнете с визионери в логистиката, пионери в електромобилността, експерти в сферата на разработката и внедряване на софтуерно базирани решения за бизнеса, инвеститори в логистични бази, евродепутат и дори, консултант по правните казуси на Зелената сделка. Със своите знания и добри практики те ще бъдат полезни за всички хора, дошли в залата, защото човек и добре да работи, трябва да знае пред какви предизвикателства може да се изправи. 

За да не изпуснете този шанс, запишете се още сега ТУК.

11 октомври е съвсем близо. Ние, организаторите от Българска Транспортна Преса и сп. ЛОГИСТИКА, цяла година работим за този ден. И сме щастливи, когато в края на деня, чуем: Благодаря! Това също е вълнуващо, нали?

Златен спонсор на Логистичната Бизнес Конференция е водещата логистична компания ДИСКОРДИА, която тази година отбелязва 30 години от основаването си.

Генерален спонсор на форума е FROTCOM, специалистът по интелигентни телематични решения.

Зелен спонсор на събитието е един от най-големите производители на камиони VOLVO TRUCKS.

Специален партньор на форума е SAP – с глобална мрежа от клиенти, партньори, консултанти и идейни лидери.

Наградите за юбилейната конференция са осигурени от ДСВ Роуд (подразделение на DSV A/S в България) и А.Т.Г. ЛАЙФСТАИЛ, официален оторизиран представител за България на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE.

28.9.2022

10 години – 10 смели решения с Веселин Стоянов, Транспрес

Веселин Стоянов, създателят и управител на Транспрес, ще е третият ни събеседник в онлайн рубриката „10 години – 10 смели решения“. Този път ще предаваме на живо от новия логистичен център на Транспрес в Божурище. Ако искате да видите и чуете, отбележете си датата – 28 септември от 16 часа.

Поредицата „10 години – 10 смели решения“ е най-новият проект на списание ЛОГИСТИКА и включва 10 видеоинтервюта, излъчвани на живо в онлайн каналите на Българска Транспортна Преса във Facebook, LinkedIn и YouTube.

Проектът е посветен на 10-годишния юбилей на Логистичната Бизнес Конференция, за която можете да се регистрирате ТУК.

Веселин Стоянов няма нужда от представяне сред българския транспортен и логистичен бранш. Той има почти тридесет години опит – догодина Транспрес ще празнува 30 години от създаването си, ръководи една голяма и успешна фирма, винаги е отворен за новото, което да допринесе за положително развитие, и винаги има какво интересно да сподели.

С него ще разговаряме как се взимат важните решения в Транспрес, за текущите предизвикателства в бизнеса, за въглеродно-неутралния транспорт и ще ви покажем как изглежда новия логистичен център на Транспрес в Божурище.

28 септември 2022 г., 16 часа, на живо по 5 различни онлайн канала на Българска Транспортна Преса:
– Facebook – ЛОГИСТИКА, КАМИОНИ и Bulgarian Transport Press
– в LinkedIn
– в Youtube.

21.9.2022

Двойна полза за посетителите на Логистичната Бизнес Конференция

Логистиците в България са в очакване на едно от най-запомнящите се събития през годината - само 20 дни ни делят от Логистичната Бизнес Конференция.

Казват, че времето е пари. Не губите повече време, а се запишете и заповядайте на едно събитие, което дълго ще се помни в логистичния свят. Темата, която сме избрали, е „Веригата на доставки: Смелите решения“.

Тази година Логистичната Бизнес Конференция е юбилейна – 10-та поред и ние сме ви подготвили много интересни теми, лектори, дискусии и гости. На 11 октомври (вторник) в София Ивент Център ще се съберат най-добрите. От тях може да научите много важни неща за вашия бизнес.

Поканили сме хора с опит. Поканили сме професионалисти с висок ценз и широки познания за да споделят с вас своите смели решения в новата действителност. Именно на това събитие ще намерите ключа към пренареждането във веригите на доставки.

За посетителите ползата ще е двойна, защото по време на конференцията ще има обособена експо зона на водещи компании, свързани с логистичния бранш. На 11 октомври, на щандове пред конферентната зала, български и чуждестранни фирми ще представят най-новите си интересни продукти и услуги, като някои от тях ще имате възможност да ги тествате.

Логистичните специалисти DB Schenker и ТНТ България/FedEx ще ви представят новите си услуги. Най-новите телематични предложения може да ви бъдат показани от специалистите на FROTCOM България. С възможностите за зелена логистика ще може да се запознаете на щандовете на VOLVO и Грийн Пойнт. Интересни решения за склада и офиса ще откриете в зоните на Konica Minolta, Ивко Индъстри, Хьорман България, Баркод Системи България и BEPCO. В света на софтуера ще ви заведат Логисофт, ФТС България, ScaleFocus и Интелигентни Системи. В експо зоната може да видите и други интересни фирми, като Логистичния парк East Ring, застрахователната агенция Lutz Assekuranz и транспортната борса TIMOCOM.

Сега е моментът да се запишете. Направете го ТУК и СЕГА.

Златен спонсор на Логистичната Бизнес Конференция е водещата логистична компания ДИСКОРДИА, която тази година отбелязва 30 години от основаването си.

Генерален спонсор на форума е FROTCOM, специалистът по интелигентни телематични решения.

Зелен спонсор на събитието е един от най-големите производители на камиони VOLVO TRUCKS.

Специален партньор на форума е SAP – с глобална мрежа от клиенти, партньори, консултанти и идейни лидери.

Наградите за юбилейната конференция са осигурени от ДСВ Роуд (подразделение на DSV A/S в България) и А.Т.Г. ЛАЙФСТАИЛ, официален оторизиран представител за България на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE.

12.9.2022

Андрей Новаков: Няма лесен път, важно е да вървим с търпение и прагматизъм

Евродепутатът ще участва в 10-ата Логистична Бизнес Конференция в дискусия за пътя към устойчиво бъдеще, транспортна свързаност и зелена логистика.

В навечерието на конференцията зададохме 3 въпроса към Андрей Новаков. Всички, които искат да го чуят и да се запознаят с изключително идейния и активен български евродепутат, могат да се регистрират за конференцията, която се открива на 11.10.2022 г. още сега ТУК!

– Г-н Новаков, какво се промени в европейската транспортна политика през последните 2 години, в които тече глобално пренареждане на връзките между индустриите и веригите на доставки?

– През последните две години Европа и светът се изправиха пред пандемия и война. Тези два фактора не просто трансформираха европейската транспортна политика, но предизвикаха революция във възприятието ни за свързаността, доставките и свободата на придвижване като цяло. Още през първите седмици след избухването на ковид пандемията разбрахме, че шофьорите на товарни автомобили са героите, без които ежедневието на всички ни ще спре, без които рафтовете в магазините ще са празни и няма да има хляб на масите ни.

Брекзит в комбинация с ковид, както и все по-тежките правила и условия за тежкотоварните водачи, пък доведе до остър недостиг на шофьори в цяла Европа. Имаше моменти, в които физически ежедневието ни беше спряло, а във виртуалното пространство всичко се случваше толкова бързо, че икономиката изнемогваше. Кризата принуди компаниите да намалят персонала си и да променят бизнес стратегиите си, след което пък се оказаха в ситуация на недостиг на работна ръка. По време на кризата самолетите останаха приземени, а сега не достигат полети и персонал. Пандемията ускори в пъти трансформацията на веригите на доставки, а изискванията на потребителите еволюираха за седмици. Именно тук виждам и ключовата роля на дигиталните технологии и изкуствения интелект. Вследствие на случващото се през последни две години, Европа затвърди поетия си път, а именно – зелен, дигитален и ориентиран към потребителите. Не се съмнявам, че този път е правилен, но и вярвам, че значимите кризи и икономически сътресения трябва да ни научат на търпение и прагматизъм.

– Знаем, че България има сериозни проблеми в транспортната свързаност с Европа. Как (освен с финансиране на проекти) ЕС може да помогне на България да ускори решаването на тези проблеми?

– През последните две години, бих казал, че няма страна в Европа без проблеми в транспортната свързаност. Войната в Украйна и ковид пандемията доведоха до моменти, които не сме си представяли – празни магазини, приземени самолети и липса на полети, километрични опашки по границите. Ежедневно стотици камиони, техните водачи и превозваните товари са блокирани на някои от вътрешноевропейските граници поради изключително дългото време за чакане и закъснения, свързани с проверки и контрол на тежкотоварните автомобили. Смятам, че България може да помогне на ЕС с разрешаването на този проблем.

Струпването на тежкотоварните автомобили не оказва влияние само върху трафика и потока на доставките, а засяга много повече аспекти, свързани с качеството и чистотата на въздуха и здравето на гражданите. Увеличава риска от пътно-транспортни инциденти и компрометира работата и условията за труд на водачите, чиято професия е така или иначе достатъчно трудна. Красноречив беше и примерът от лятото на 2022 г. за района на град Русе (България) и град Гюргево (Румъния).

Това е именно причината да стартирам петиция срещу струпването на камиони на вътрешноевропейските граници и инициатива създаване на общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на ГКПП.

– Има ли България шанс ЕС да ни даде отсрочка в сроковете заради извънредните избори, за да приеме следващият парламент необходимите закони за изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост?

– На първо място трябва да отдадем заслужено уважение към държавната администрация и онези експерти, които въпреки изборната въртележка и политическите експерименти с Плана успяват да свършат своята работа. Най-трудното обаче предстои. В Плана има много сравнително лесни за изпълнение проекти и меки мерки в сферата на транспортната свързаност. Например, актуализирането на стратегическата рамка на транспортния сектор, предвидено в Плана е мека мярка – работа по стратегически документ. Няма значение дали дейността ще стартира рано или късно. За разлика от това обаче, доставката на железопътен подвижен състав (мотриси и пуш-пул състави),  маневрени електрически локомотиви с батерия или участъка от Линия 3 на метрото в София са проекти, които отнемат време. За тях е необходимо да се подготвят процедурите за кандидатстване, да се съберат оферти, да се изберат изпълнители, с които да се сключат договори и да бъдат завършени дейностите (изградена инфраструктура и доставени стоки). Целият този бизнес процес отнема много време, а с такова не разполагаме. Има и друг фактор – производителите на подвижни състави не могат да смогнат с поръчките, които бяха в застой покрай пандемията, а към това се добавя и високата цена на суровините и материалите. В крайна сметка говорим за 18 локомотива, 20 едноетажни оперативно съвместими електрически push-pull влакове и 5 едноетажни и 7 двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове. Реалният риск е не само да загубим средства поради огромното закъснение с изпълнението на Плана, а и цената на онова, което изпълним от него да е много по-висока и да се наложи по-високо национално финансиране или неизпълнение на проектите. Така например, мултимодалният терминал в Русе може никога да не бъде осъществен, което е крайно неблагоприятно за логистиката в страната. Или предвидените 10 хил. зарядни станции за електротранспорт може да са реално наполовина или дори по-малко.

Дерогация за страната ни относно крайния срок за плащанията по Плана е реално необходима и именно за това още на 27-ми юли т.г. изпратих писмо до председателя на Европейската комисия, в което определих настоящата политическа ситуация за force majeure и предложих гъвкавост в разпоредбите на Чл. 24 от регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост. Моето вярване е, че хората, общините, регионите и политиките не трябва да страдат от слабости в управлението на дадени правителства и неспособността им да управляват договорените европейски средства.

Златен спонсор на Логистичната Бизнес Конференция е водещата логистична компания ДИСКОРДИА, която тази година отбелязва 30 години от основаването си.
Генерален спонсор на форума е FROTCOM, специалистът по интелигентни телематични решения.

Зелен спонсор на събитието е един от най-големите производители на камиони VOLVO TRUCKS.
Специален партньор на форума е SAP – с глобална мрежа от клиенти, партньори, консултанти и идейни лидери.
Наградите за юбилейната конференция са осигурени от ДСВ Роуд (подразделение на DSV A/S в България) и А.Т.Г. ЛАЙФСТАИЛ, официален оторизиран представител за България на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE.

12.9.2022

3 дни до края на регистрацията с 15% отстъпка за Логистичната Бизнес Конференция

Започна обратното броене до старта на логистичното събитие на годината на 11 октомври в София Ивент Център.

Можете веднага да отидете на Регистрация и да запазите своето място в залата, защото на 15 септември изтича срокът на отстъпката от таксата за участие.

Убедени сме, че няма да изпуснете престижната бизнес среща, защото сме събрали силен отбор лектори и защото неслучайно избрахме темата: „Веригата на доставки: СМЕЛИТЕ РЕШЕНИЯ“. Във времена на резки промени, неочаквани ситуации и икономически предизвикателства са необходими смели и нестандартни идеи и решения. А за да ги вземе, човек трябва да познава добрите практики и да получи вътрешен подтик.

На 11 октомври ще получите и двете. В София Ивент Център ви очакват смели хора, успешни мениджъри, иновативни решения. Запознайте се с тях, научете как се откриват нови пътища и се градят нови партньорства, когато се променят индустрии и вериги на доставки, задайте им въпросите, които ви вълнуват. И си тръгнете с онзи подтик, който се ражда от докосването до енергията на новото познание.

А можете да си тръгнете и с една от чудесните награди.

Не изпускайте възможността, която ви предоставяме: за 1 ден да научите много, да видите в експо зоната иновативни продукти и решения, да осъществите десетки нови контакти, да изживеете положителни емоции и да направите вдъхновени разговори на чашка кафе.

Златен спонсор на Логистичната Бизнес Конференция е водещата логистична компания ДИСКОРДИА, която тази година отбелязва 30 години от основаването си.

Генерален спонсор на форума е FROTCOM, специалистът по интелигентни телематични решения.

Зелен спонсор на събитието е един от най-големите производители на камиони VOLVO TRUCKS.

Специален партньор на форума е SAP – с глобална мрежа от клиенти, партньори, консултанти и идейни лидери.

Наградите за юбилейната конференция са осигурени от ДСВ Роуд (подразделение на DSV A/S в България) и А.Т.Г. ЛАЙФСТАИЛ, официален оторизиран представител за България на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE.

15.9.2022

Смелостта е естествена за хората, които слушат вътрешния си подтик

Янислав Тотев, управител на ДСВ Роуд, ще говори на 15 септември в онлайн рубриката на сп. Логистика „10 години - 10 смели решения“.

Новият проект на списание ЛОГИСТИКА включва 10 видеоинтервюта, излъчвани на живо в онлайн каналите на Българска Транспортна Преса във Facebook, LinkedIn и YouTube.

Проектът е посветен на 10-годишния юбилей на Логистичната Бизнес Конференция, за която можете да се регистрирате с отстъпка до 15 септември ТУК.

Вторият ни събеседник е Янислав Тотев, лектор на конференцията, мениджър, който смята, че самото решение да стане управител на DSV също е било проява на смелост.

 А какво му помага, когато взема важни бизнес решения?

„Инстинктът – отговори без колебание той. – Има една книга, в която се казва, че за едно решение е важно какво мислят разумът и сърцето. А двете заедно са инстинктът. Постигнеш ли единството на разум и сърце, значи си на прав път.“

 Но по правия път често се появяват внезапни прегради, смущения, колебания. Такава е и 2022 година с няколко насложили се глобални събития – пандемия, война, енергийна криза.

 „За съжаление, в момента всичко се политизира и с войната се оправдават лоши политически и икономически решения. Днес всеки се оправдава с нещо и иска да има яснота за бизнеса си при толкова неясни обстоятелства за бъдещето. Например, клиентите ни казват: Не искам да ни индексирате цените всеки месец. И аз не искам, но трябва да имам ясни хоризонти, за да направя дългосрочна оферта. Никой не е свикнал да работи при почти всекидневен скок на горивата и газа. Но мнозина не искат да приемат ситуацията и искат да работят спокойно. Само че нямаме избор – или се съгласяваме с нормалните искания на времето, или се разделяме като бизнес партньори. В момента товародателят може да има или цена или капацитет. За да гарантирам капацитета, не мога да гарантирам, че цената няма да се промени“, коментира Яни Тотев.

 За цените и обстоятелствата. За смелостта като опит и емоция. За избора на време, когато трябва да тръгнеш и времето, когато трябва да спреш. За новите проекти и екипите.

 За всичко това и по други актуални теми Снежина Баджева ще разговаря с Янислав Тотев на 15 септември от 16 часа на живо по 5 различни онлайн канала на Българска Транспортна Преса:

7.9.2022

​​​​​​​10 години – 10 смели решения

Това означават тези 10 години. Смелите решения ни препращат към темата на тазгодишната конференция Веригите на доставки: Смелите решения.

Защо точно смели решения?

Защото днешните времена са на бързи и неочаквани промени, несигурност, икономически и политически предизвикателства и на фирмите и техните мениджъри се налага да взимат бързи и смели решения, за да отговорят по най-адекватен начин на условията около нас.

И защо точно 10 смели решения?

Защото сме поканили 10 доказали се успешни мениджъри от транспортно-логистичния бранш, които да споделят с нас и вас какви решения са взимали, на какво са разчитали, какво им е коствало, така че да водят фирмите и хората си по пътя на успешното развитие и разширение. Както в по-спокойни води, така и в по-бурно море.

Стартираме на 7 септември от 16 часа с Николай Божилов

Николай Божилов е председател на Съвета на директорите на Юнимастърс. Той има над 30 години опит във внедряването на нови бизнес модели и модерни технологии за управление на бизнеса в транспорта и логистиката, а в бизнес средите е известен със своята страст към иновациите.

Следващите мениджъри, които вече са потвърдили участието си в проекта 10 години – 10 смели решения, са:

  • Янислав Тотев, DSV Road
  • Веселин Стоянов, Транспрес
  • Калоян Стефанов, DHL Logistics

Видеоинтервютата с тях ще излъчим още преди Логистичната Бизнес Конференция, която тази година ще бъде на 11 октомври в София Ивент Център.

За датите на интервютата следете на сайта ни www.logistika.bg или в съответните платформи, в които ще бъдат излъчвани интервютата:

Убедени сме, че смелостта е енергията на иновативните решения за бъдещето. С тези 10 специални интервюта ще ви изненадаме с откровеност, нови визии на смелите мениджъри и с високо ниво на експертност при вземане на решения във времена на предизвикателства.

Очакваме ви на живо!

25.8.2022

Елате и грабнете страхотните награди на юбилейната Логистична бизнес конференция!

Петима късметлии ще си тръгнат от залата с лаптоп, смартфон, кафемашина или куфар за пътуване.

Ако се регистрирате до 15.9.2022 г., ще получите и 15% отстъпка от таксата за регистрация.

Тази година наградите на Логистичната бизнес конференция са пет и са предоставени от ДСВ Роуд, подразделение на DSV A/S в България, и А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ, официален оторизиран представител на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE.

На 11 октомври за десета поредна година ще съберем професионалистите в индустрията и жадните за нови знания и идеи лидери в София Ивент Център. В края на събитието ще разиграем томбола с имената на присъстващите в залата и петима от тях ще получат своите награди.

А наградите включват: лаптоп, смартфон и две кафемашини, осигурени благодарение на спонсорството на ДСВ Роуд, както куфар от българския представител на SAMSONITE.

Лаптоп Lenovo

Един от участниците в логистичното събитие на годината ще си тръгне с лаптоп Lenovo V15 G2, осигурен от ДСВ Роуд. Моделът е с процесор Intel Core i3-1115G4 и представлява перфектно съчетание от висока производителност и модерен дизайн. Неговият процесор работи на честота 3 GHz (до 4.1GHz) и разполага 6 MB вградена кешпамет. Оперативната памет е 8 GB и е от типа DDR4 с честота 3200 MHz. Оборудван е с твърд диск тип SSD с обем 256 GB. Екранът му FHD TN AG с размер 15.6 инча и поддържа пълна висока разделителна способност (1920×1080 пиксела), управлявани от Intel UHD Graphics. Разполага с вградена камера с резолюция 720 пиксела и като комуникации може да използва Ethernet, WiFi и Bluetooth. Този лаптоп с 24 месеца гаранция има компактни размери и леко тегло, които ви позволяват да го вземете със себе си навсякъде.

Смартфон SAMSUNG GALAXY

Следващата награда е бързият и иновативен смартфон SAMSUNG GALAXY модел A53, също осигурен с подкрепата от ДСВ Роуд. Той поддържа 5G и използва процесор Samsung Exynos 1280, а размерът на екрана му тип Super AMOLED е 6.50 инча (16,5 см) с разделителна способност 1080×2400 пиксела. Разполага със 128 GB вградена памет, от която 100 GB са свободни, както и с 6 GB оперативна памет под операционна система Android. Неговата четворна задна камера е с резолюция 64+12+5+5 MP, а предната – с 32 мегапиксела. Поддържа 2 SIM карти тип нано, а капацитетът на батерията му е 5000 mAh. Този смартфон в син цвят и тегло 189 г е с гаранция 24 месеца.

Куфар SAMSONITE Base Boost

„Наградата на колела“ е куфар SAMSONITE от колекцията Base Boost, една от най-популярните серии на марката. Любезните ни партньори от А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ ще предоставят на един от вас това истинско бижу за пътуване. С изчистен и стилен дизайн и олекотена конструкция, куфарът осигурява незаменим комфорт на пътуване. Луксозният продукт има и петгодишна международна гаранция и е с размери 48 см широчина, 78 см височина и 31/34 см дълбочина. Спинерът на 4 колела SAMSONITE Base Boost има внушителните 112,5 литра обем при само 3 кг тегло на куфара. Сред удобствата, които предоставя, са разширение на обема, ключалка TSA и регулируеми тиранти за пристягане на багажа.
А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ, официален представител за България на SAMSONITE, ще подари и на всеки един от участниците в конференцията ваучер за 5% отстъпка за продуктите на SAMSONITE в официалните магазини на бранда или онлайн.

Две кафемашини KRUPS GENIO

Подаръци за двама от участниците, останали до края на Логистичната бизнес конференция тази година, са и две кафемашини с капсули KRUPS GENIO S PLUS – червеният модел KP3405, както и KP3408 в черно. Те отново са осигурени благодарение на ДСВ Роуд. Тази кафемашина е компактна, с усъвършенстван дизайн и работи с високо налягане (до 15 бара). Приготвя кафе с професионално качество с плътен кадифен каймак за по-малко от 30 секунди. Има регулируем интензитет, функция за екстра дълга напитка (300 ml) и силно еспресо. Кафемашините са с гаранция 24 месеца.
Припомняме, че тази година темата на събитието е „ВЕРИГАТА НА ДОСТАВКИ: СМЕЛИТЕ РЕШЕНИЯ“. Лектори ще бъдат личности, разпознавани заради своя висок професионализъм и отличен бизнес нюх.

Ако се запишете до 15.9.2022 г. за участие в Логистичното събитие на годината, ще получите 15% отстъпка от таксата за регистрация.
Повече подробности за Логистичната бизнес конференция, организирана от сп. ЛОГИСТИКА и неговия издател Българска Транспортна Преса, можете да научите ТУК.

За включване като партньор на Логистичната бизнес конференция можете да се свържете с Илияна Балабанова на тел. 0888 220 261 или ѝ изпратите имейл.
Златен спонсор на събитието е водещата логистична компания ДИСКОРДИА, която тази година отбелязва 30 години от основаването си. Генерален спонсор е FROTCOM, специалистът по интелигентни телематични решения. Зелен спонсор на събитието е един от най-големите производители на камиони VOLVO TRUCKS.
Очакваме ви на 11 октомври в София Ивент Център!

18.8.2022

15% отстъпка при ранно записване за Логистичната бизнес конференция

Ако се запишете до 15.09.2022 г. за участие на Логистичното събитие на годината, ще получите 15% отстъпка от таксата за регистрация..

Тази година Логистичната бизнес конференция се провежда за 10-и пореден път. Юбилейното издание на конференцията ще се проведе на 11 октомври (вторник) в София Ивент Център.

Темата, която сме избрали, е „ВЕРИГИТЕ НА ДОСТАВКИ: СМЕЛИТЕ РЕШЕНИЯ“

Провокирани от събитията, които променят веригите на доставки и затрудняват планирането, изведохме акценти за панелите на конференцията. Мненията на поканените лектори ще бъдат от полза за Вашите бизнес решения. Сега повече от всякога е необходима смелост, адаптивност и стратегическо мислене.

Акцентите тази година ще са следните:

• Дискусия: Как се променят веригите на доставки с геополитическото пренареждане и визията за устойчивост на ЕС?
• Пренареждане: Риск, визия и решителни ходове във веригите на доставки
• Зелена логистика: Електромобилност и интермодалност
• Next Generation Logistics: Бързи и свързани в глобалния свят
• Refresh: Интелигентни технологии и автоматизация на процесите

Така регистрационната такса, която трябва да платите,
ще е само 119 евро без ДДС евро вместо 140, а тя включва:
участие в панелите, посещение на изложбената част на форума, кафе-паузи, работен обяд, участие в томобола за награди.

Ако запишете освен себе си и други колеги от фирмата, имате 10% допълнителна отстъпка за всеки следващ участник.

За включване като партньор на Логистичната бизнес конференция можете да се свържете с Илияна Балабанова на моб. 0888 220 261 или ѝ изпратете имейл.

Златен спонсор на събитието е водещата логистична компания ДИСКОРДИА, която тази година отбелязва 30 години от основаването си. Генерален спонсор е FROTCOM, специалистът по интелигентни телематични решения. Зелен спонсор на събитието е един от най-големите производители на камиони VOLVO TRUCKS. Наградите са осигурени от ДСВ Роуд (подразделение на DSV A/S в България) и А.Т.Г. ЛАЙФСТАИЛ, официален оторизиран представител за България на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE.

Очакваме ви на 11 октомври в София Ивент Център, за да бъдем заедно част от Логистичното събитие на годината.
11.8.2022

2 месеца до Логистичното събитие на годината

Само 2 месеца остават до десетата юбилейна Логистична бизнес конференция, за която ние избрахме темата „Веригата на доставки: Смелите решения“.

Отново ще обменяме идеи, ще споделяме добри практики и ще покажем пътя на устойчивите решения. Както винаги, организатори са екипите на Българска Транспортна Преса и списание ЛОГИСТИКА.

За 10 години Логистичната бизнес конференция се утвърди като важен международен форум, който събира мениджъри и експерти от всички индустрии. Бяхме достатъчно смели, за да ви съберем дори и в двете пандемични години в София Ивент Център.

Запазете си датата 11 октомври!

Тази есен на 11 октомври Българска Транспортна Преса отново ви кани да бъдем заедно на престижната бизнес среща в София Ивент Център, с право наричана Логистичното събитие на годината. Нашата цел като организатори е да дадем възможност на мениджъри и специалисти от всички браншове да научат от първо лице за успешни транспортно-логистични решения, които ще им позволят да създадат свои стратегии за преднина в новото днес и новото утре.

Защо говорим за смели решения?

Темата „Веригите на доставки: СМЕЛИТЕ РЕШЕНИЯ“ не е избрана случайно. Защото във времена на резки промени, неочаквани ситуации и икономически предизвикателства са необходими смели и нестандартни решения, за да можем да се адаптираме към бурните води на несигурността и новото. И точно с примери за такива решения, реализирани от водещи фирми, ще можете да се запознаете по време на конференцията.

Как бързо да пренастроим веригите на доставки при големи форсмажорни събития – войни, пандемии и други? Колко и с каква сила енергийната криза ще се отрази на „позеленяването“ на транспорта? Какво ни очаква – симбиоза или противопоставяне между изкуствения интелект и човешкия фактор в логистиката? На тези и на други актуални въпроси пред съвременната логистика ще можете да чуете отговорите по време на юбилейната Логистична бизнес конференция.

Презентират визионери и водещи експерти

По традиция ще ви изненадаме с нови визионери и експерти по отделните процеси във веригите на доставки, които ще отговарят на въпросите на деня.

Сред лекторите ни са доказани специалисти като евродепутата Андрей Новаков, председателя на Съвета на директорите на Юнимастърс – Николай Божилов, основателя на Дискордиа – Христо Христов, основателя и управител на TRANSPRESS – Веселин Стоянов, изпълнителния директор на Ди Ейч Ел Експрес България – Румен Иванов, управителя на ДСВ Роуд – Янислав Тотев, и много други експерти от пъстрия свят на логистиката.

Какви ще са акцентите?

Тази година ще обединим презентациите и дискусиите около следните акценти:

• Дискусия: Как се променят веригите на доставки с геополитическото пренареждане и визията за устойчивост на ЕС?

• Пренареждане: Риск, визия и решителни ходове във веригите на доставки

• Зелена логистика: Електромобилност и интермодалност

• Next Generation Logistics: Бързи и свързани в глобалния свят

• Refresh: Интелигентни технологии и автоматизация на процесите

Отворена е регистрацията с 15% отстъпка за ранно записване.

Времето и мястото на събитието са известни: 11 октомври в София Ивент Център. Очакваме ви! Можете да се регистрирате ТУК.

Очакват ви и награди


Златен спонсор
на събитието е водещата транспортно-логистична компания ДИСКОРДИА, която тази година чества 30 години от основаването си. Генерален спонсор е специалистът по интелигентни телематични решения FROTCOM, а Зелен спонсор е един от най-големите производители на камиони – VOLVO TRUCKS.

Наградите са осигурени от ДСВ Роуд, (подразделение на DSV A/S в България), и А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ, официален оторизиран представител за България на световноизвестната марка за куфари и чанти SAMSONITE.

1.7.2022

Всичко върви, но накъде?

На десетата Логистична бизнес конференция визионери ще дискутират геополитическата несигурност и новите възможности за логистиката, които се показват на хоризонта.

В дните, когато тече усилена подготовка на логистичното събитие на годината „ВЕРИГИТЕ НА ДОСТАВКИ: СМЕЛИТЕ РЕШЕНИЯ“, хоризонтът на бъдещето ту се прояснява, то нова геополитическа мъгла забулва перспективите. И разбираме колко предвидливо поставихме главния въпрос на дискусионния панел: Как се променят веригите на доставки с геополитическото пренареждане и визията за устойчивост на ЕС?
А че веригите се променят, никой вече не се съмнява.  Днес визията прилича на мост, заливан от бурна река. От едната страна я притискат нови изригвания на пандемията от Covid-19 и пробуждането на бизнеса за скъсяване на пътищата на снабдяване. От другата страна е инфлацията, която вече оглавява списъка на икономическите опасности. Докато бурните заплахи на военни конфликти и междудържавни напрежения повишават риска в много индустрии. (Оставяме засега без коментар вътрешнополитическото напрежение и реалната опасност да бъдат загубени европейските средства за транспортна и цифрова свързаност по Плана за възстановяване и устойчивост.)

Тази сложна за работа и прогнозиране бизнес среда ще бъде дискутирана в специален панел на Логистичната бизнес конференция на 11 октомври 2022 г. в София Ивент Център. Знаете, бяхме смели и никоя криза не ни спря да съберем на годишния форум мениджъри от всички звена на веригата на доставки, както и експерти от сфери, които предлагат продукти и услуги за логистиката.

Поканихме за участие шестима мениджъри  с експертизи в различни области на политиката, икономиката и логистиката. Вече имаме потвърждение от трима от тях – евродепутата Андрей Новаков, председателя на Съвета на директорите на Юнимастърс Николай Божилов и изпълнителния директор на DHL Express България Румен Иванов. Тук можете да се запознаете с първите лектори и да прочетете за следващите, които ще попълват отбора на ръководители със смели решения в своя бизнес.

С тях ще говорим за:  Геополитическото пренареждане и как България да намери своето място в него; Каква трансформация трябва да се извърши във веригите на доставки, за да бъдат устойчиви и жизнеспособни при кризи; Кои ще са водещите принципи и иновации в транспорта и логистиката в следващите години; Как Европа ускорява своите амбиции за цифрова трансформация; Какви технологии ще помогнат на бизнеса да прогнозира бъдещето и да генерира идеи за нови проекти; Какво влияние ще окажат върху веригите на доставки стратегиите за устойчивост и свързаност на ЕС?

България отдавна иска да стане новият логистичен хъб за доставки от/за Азия.  Какъв е шансът й сега, когато транспортните разходи се увеличават, а търсенето на транспорт и логистика е голямо? В каква посока се разширяват маршрутите за доставка? Като част от зеления преход България трябва да реализира развитието на трансевропейските транспортни коридори и по-специално модернизацията на железопътния транспорт. Правителствата на България и Румъния планират да модернизират моста на река Дунав между българския град Русе и румънския град Гюргево и да го разширят за тежкотоварни превози над 40 тона. Започна невиждано сътрудничество във веригата на доставки. Създава се нова архитектура за инвестиции и иновации в железопътния транспорт, който вече получава главната роля в мултимодалните доставки. Търсят се нови пристанища. Увеличават се транзитните превози от пристанищата през България – от Западна и Централна Европа към Турция и Близкия изток, както и от Румъния към Гърция.

И къде е смелостта на бизнеса в целия този бурен процес  – ще попита някой скептик? Смелостта не е да пренебрегваш риска и кризите. Смелостта е да извършиш действия, за да предотвратиш, ако не риска, то последиците от него. Смелостта е да не изоставаш, когато се раждат нови бизнес модели, създават се нови взаимоотношения във веригите на доставки, поставят се нови правила в ЕС и в глобалното развитие.

Логистичната бизнес конференция е форум, на който човек може да чуе добри практики и иновативни идеи. Да се запознае с хора, които бързо намират решения в критични и кризисни ситуации.

И въпреки че настъпва време за летни приказки край лагерния огън, не пропускайте да следите сайта на 10-ата Логистична бизнес конференция и да попълните формуляра за участие в нея. Мобилните устройства са с вас. Ние също.